dijous, 11 de juny del 2009

Valoració Eleccions Europees

Aquí vos deix sa valoració que ha fet la comissió executiva d’Esquerra de Menorca de les passades eleccions al parlament europeu

La Comissió Executiva en la reunió celebrada aquest dilluns vespre ha realitzat una valoració més tranquil•la i detallada dels resultats de les Eleccions al Parlament Europeu del passat diumenge, i de la qual us fem un resum.

A) La primera i més important conclusió te a veure a nivell global d’Europa, i per tant és crítica i negativa atès del baixissim nivell de participació que s’ha produït en tots els països de la Unió Europea, amb una mitja que no arriba al 43 %, però amb puntes negatives entorn del 20 % en varis estats (Eslovàquia, Rep. Txeca, etc.). Per tant es tracta d’una mala notícia per a la democràcia i la demostració clara que com Europa dona l’esquena als ciutadans, la resposta dels ciutadans és donar l’esquena a Europa. Quan més crisi patim la resposta ciutadana és més resignació, més conformisme, menys queixa. Els ciutadans no confien en la classe política europea per a que els resolgui els problemes i per tant decideixen conscientment no votar, i els que voten s’inclinen per partits de dreta o inclòs d’extrema dreta xenòfoba i populista. Per tant la conclusió és clara, aquest Parlament és legítim però te poca legitimitat i credibilitat.

B) A nivell nacional la cosa no és molt millor, un 46 % de participació, amb una campanya electoral a nivell de mitjans de comunicació totalment en clau bipartidista, amb una nul•la feina pedagògica per part, sobretot, dels candidats dels partits grans, limitant-se a desqualificar-se amb qüestions de caràcter domèstic i desincentivant la participació. Ja en clau més partidista com a IU i Iniciativa per Catalunya Verds, ens hem de mostrar satisfets amb els resultats obtinguts, repetir dos Eurodiputats amb les condicions desfavorables com són per exemple, la reducció de 54 a 50 el numero a elegir, la desmobilització del vot d’esquerra davant la crisi, una campanya amb pocs recursos i sense sortida pràcticament als mitjans de comunicació, etc., doncs és de valorar. També hem de recordar que les darreres enquestes només donaven 1 diputat. Creiem que hagués estat injust que dos dels diputats més feiners, segons les pròpies fonts del Parlament Europeu, no haguessin sortit.

C) En clau exclusivament menorquina, la participació a Menorca ha sofert un nou retrocés al passar del 37 al 34.5 %, i compartim, conjuntament amb Eivissa i Ceuta, "l’honor" de ser els coers de tota Espanya en record d’abstenció. Tot açò ens hauria de fer reflexionar a totes les forces polítiques de l’illa, inclòs aquelles que celebraven festes de victòria, festes per celebrar que ?, la participació ciutadana ?, la falta de fe en la classe política ?, Recordem que a Menorca els dos partits majoritaris han perdut vots respecte de 2004.
I en clau ja d’Esquerra de Menorca evidentment estem satisfets perquè noltros, a diferència d’altres forces, sí que hem obtingut més vots que fa 4 anys, vots que suposen un 17.30 % més que en 2004. No farem d’aquesta dada positiva cap valoració triomfalista perquè creiem que quan la participació és tan baixa no es poden extreure grans conclusions, però si tenim en compte les dificultats que patim una força petita com la nostra, amb pocs mitjans, a vegades silenciats a nivell informatiu, doncs estem prou satisfets. Ens consolidam com a tercera força política, al manco en les dues darreres eleccions hagudes, Generals i Europees, i tenim un vot estable a l’alça .

Maó, 8 de juny de 2009
La Comissió Executiva


Cal a dir que aquestes conclusions han estat enviades als mitjans de comunicació que, seguint amb la seva línia, ens han fet boicot…..

Mafalda

Mafalda
Quanta raó!