dimecres, 13 de maig del 2009

Dones, joves i amb capacitat de decisió!

Açò ho vaig enviar ahir als diaris insulars i per ara no ha sortit… que hi farem! Ja sabem a quin món vivim, no?

Molt s’està xerrant de les mesures que podem tenir les dones a l’abast per decidir quan i en quines condicions volem exercir el nostre dret de ser mares.
El ser mare no és una decisió que és pugui prendre a la lleugera, així que les i les Joves d’Esquerra de Menorca- Esquerra Unida aplaudim totes les mesures que des del govern central es vagin prenent per tal de dotar d’eines a les dones a l’hora de prendre decisions. Sempre hi ha matisos però aquest és un altre debat.
Ara parlem de la píndola del dia desprès, ahir xerràvem del I.V.E ( interrupció voluntària del embaràs). I hi ha reaccions de tots els colors. Les i els Joves d’EM-EU, venim d’acord amb tot allò que sigui donar passes en la independència de la dona. Entenem que aquestes eines ajuden a la dona a l’hora de prendre decions sobre el seu cos i de quan i com vol ser mare.
Entenem que per a una dona la decisió de interrompé l’embaràs de manera voluntària o prendre’s una bomba d’hormones, com pot ser la píndola del dia desprès, ha de ser la darrera opció perquè no son experiències agradables.
Es per aquest motiu que les i els Joves d’EM-EU defensem amb veu ben alta que el camp a treballar és de la prevenció mitjançant l’educació afectiva-sexual. Entenem que sense educació no hi pot haver prevenció per açò veiem de vital importància que l’educació afectiva-sexual sigui inclosa dintre el currículum escolar. Que es treballi dins l’educació formal però sense oblidar l’educació no formal.
Mesures com la píndola del dia desprès la veiem amb bons ulls, donat que és una eina per a que les dones puguin decidir. Però exigim treballar la base, es a dir que els anticonceptius siguin gratuïts i estiguin al abast del jovent. Que hi hagi maquines dispensadores de preservatius per allà on es mou la joventut no és una provocació, ni un reclam a que practiquin sexe, és dóna’ls-hi mitjans per a prevenir.
Si hi ha prevenció no hi haurà debats estèrils. I sempre, per damunt de tot està la capacitat que tenim les dones per a decidir que fer amb les nostres vides.

Verònica Melià
Coordinadora dels i les Joves d’EM-EU

1 comentari:

Alejandro A ha dit...

En un blog de una amiga y compañera he dejado las siguientes reflexiones que creo que también pueden valer para tu entrada. Son unas consideraciones personales que abren nuevos debates y pretenden analizar con un poco más de profundidad esta medida. Espero que gusten y que se rebatan si están equivocadas.



¿Qué puntos también se deberían tratar en este debate? Según mi opinión habría que tener en cuenta:

1-¿Esta medida es una llamada a la automedicación? ¿Tenemos un Gobierno de España que induce a su población femenina a automedicarse? Los efectos secundarios de esa medicación no son los mismos que los de una aspirina o de un garbanzo.

2-¿Esta Ley pretende saltarse al personal de Medicina de nuestros hospitales y centros comunitarios en materia de la píldora? En mi opinión, esta ley sirve para ningunear a los médicos que no dispensaban la píldora abortiva. Una nueva versión del pagan justos por pecadores. En otras palabras, los garantes del sistema público, el Gobierno, no apuesta por el sistema público o decide evitarlo por no poder regularlo. ¿Qué hacer para que no suceda esto? A mi, a priori, sólo se me ocurre reforzar los centros de planificación familiar y crear un registro público y voluntario (esto es importante) de médicos y médicas que se presten a prescribir esta medicación.

3- ¿Sólo a mi me parece que esta propuesta podría venir respaldada por algún laboratorio farmacológico? Es que siempre que se regula sobre alguna medicación, es lo primero que pienso.

4- La libre dispensación de la píldora del día después, ¿estará limitada por alguna edad? No podría entender por qué una chica de 15 años puede tomar una píldora abortiva sin el consentimiento de sus tutores legales y sin embargo, a partir de las 72h (aproximadamente) del "accidente", requiera la firma de sus padres. ¿A qué viene esa diferenciación? ¿Es menos madura a partir de las 72h?

Mafalda

Mafalda
Quanta raó!