dimecres, 2 d’abril del 2008

República

D'aquí un dies celebrem el 77 aniversari de la Segona República, un període de progrés i avanç en tots els sentits.

Però avui vull parlar del que va significar per a les dones, cal recordar que a finals del segle XIX la subordinació de la dona era justificada per una suposada inferioritat genètica.

A principis del segle XX és la primera vegada que la dona s'incorpora de forma massiva al treball remunerat, col·laborant d'aquesta manera amb la modernització de l'economia del país.

Però que va suposar la Segona República per a les dones?

Un dels drets més importants que es varen aconseguir va ser EL DRET AL VOT. Seguit de la igualtat jurídica, dret a ser elegides com a càrrecs públics, reconeixement del matrimoni civil i la igualtat dels cònjuges.

Al 1931 va ser reformat el codi civil i penal, suprimint l'adulteri com a delicte.
El 2 de març de 1932 s'aprovà la llei de divorci, que reconeixia el divorci de mutu acord i el dret de la dona a tenir la patria potestat dels fills i filles.
Al 1936 ES DESPENALITZA I LEGALITZA L'AVORTAMENT.


La Segona República va ser un govern progressista que va escollir el poble i que sens va treure amb un cop d'estat després d'una guerra que va dividir el país! Després d'anys de dictadura ens imposen una monarquia.

Cal dir que el rei és el màxim representant del estat i és l'únic càrrec que no s'elegeix democràticament. Hi ha alguna cosa que no funciona!

Lluitem per la III República!!

1 comentari:

Anònim ha dit...

allà seré, ja ho saps... mig amagat

més candidates: o gente da minha terra (Mariza), local hero (Mark Knopfler), la calma (m-clan)...

ens veim davant es micros

besades i pipius

Mafalda

Mafalda
Quanta raó!